Turnkey detached house Christnach

A turnkey detached house has been built in the Luxemburg community Waldbillig in the centre of Christnach, a village with 700 inhabitants. The house literally has two sides.

The side facing the road is perfectly integrated into the customary and rather conventional local architectural style, which is a result of the community’s strict building regulations. The back of the house offers a structural surprise: oblique angles and extensive glass areas disrupt the house’s traditional impression. The reason for this is also the builder’s intention – maximal use of sunlight on the south-facing side.

The entire 240 m2 have been designed with two functional areas in order to consequently reflect the ambivalent external impact: a mezzanine floor containing an architectural office has been installed between the two privately used floors. Dividing the work and private spaces was the architect’s important objective and she achieved this by means of a double door, which is optically very different to the house’s other doors and resembles an entrance door.

In addition, the architect is also responsible for the interior design, and room layout plus style, furnishing and lighting were on the agenda. Major motivator was not only planning her own home with a focus on holistic design, but including a large number of personal ideas. She created a contrast between glass and extensive wooden elements, the light-flooded staircase being a striking example of this interaction. Close cooperation with the site manager made an in-depth, mutual understanding of processes possible.

Further projects:

  • Sunlight falls through floor level panorama windows onto the modern dining table with a wooden top and the dining chairs in raffia look. Trees and parts of the raised property are visible outside.
  • background photo of the turnkey single-family house in Luxemburg. It shows a striking Z-shaped staircase with a railing made of exceptionally crafted wood.
  • header image shows a light-flooded room divided into a living and dining area. The room has open access from large glass fronts to the patio and garden.
  • Bild verlinkt auf die Projektseite des Schlüsselfertigen Einfamilienhauses in Greiveldingen - begehbarer Glaseinsatz im Flurboden